U bent hier: Home > Plan Je Route > Great West Way Top 10s > 10 interessante landhuizen
Kom binnen bij een aantal van de meest illustere landgoederen van Engeland en ontdek hoe het leven van de bewoners er gedurende de verschillende periodes in de geschiedenis uitzag, van de middeleeuwen tot nu.
Bowood House
Dit elegante edwardiaanse huis is vermaard om zijn prachtig ontworpen tuinen en park. Veel daarvan is te danken aan Lancelot ‘Capability’ Brown, de beroemdste Engelse tuinarchitect aller tijden. Binnen kun je je vergapen aan de intrigerende kunst en antiek van de familie Landsown. Bijzondere artefacten zijn de trouwstoel van koningin Victoria en het dodenmasker van Napoleon. Bezoek ook de beeldengalerij, die eerst bedoeld was als menagerie (en er is bewijs dat hier ooit een luipaard en orang-oetan hebben verbleven!). En als je geïnteresseerd bent in wetenschap, mag je ook het laboratorium niet missen. Tijdens zijn aanstelling als leraar ontdekte Joseph Priestley hier voor het eerst zuurstof.
Lacock Abbey
Het werd het in de 13e eeuw gebouwd als abdij en nonnenklooster, maar Lacock veranderde, na de afschaffing van katholieke kloosters door Hendrik VIII, in een landhuis. De familie Talbot was de laatste die het in bezit had tot de National Trust het overnam. En dankzij William Henry Fox Talbot bestaat een groot deel van de bezoekers nu uit fotografieliefhebbers. In 1835 vervaardigde hij op deze plek het eerste negatief, waardoor het landhuis de bijzondere eer toekomt als geboorteplaats van de fotografie. Vanaf de zuidelijke galerij kun je het raam zien waar hij zijn innoverende afbeelding maakte.
Nuffield Place
Nuffield Place ligt in de Chiltern Hills en is wat bescheidener en moderner van opzet dan de andere landhuizen op deze lijst. Het is een typisch voorbeeld van ‘arts-and-crafts’-architectuur, die wordt gekenmerkt door het opvallende vakmanschap en een ‘puur’ gebruik van materialen, en is omringd door uitgestrekte gazons. Het was het thuis van lord en lady Nuffield en is een tijdscapsule uit de jaren 1960. Het ziet er nog precies uit zoals het stel het achterliet, met enorm veel excentrieke dingen, zoals een gereedschapskast in de slaapkamer. Lord Nuffield is beter bekend als William Morris, de man achter Morris Motors, producent van geliefde auto’s als de Morris Minor. Hij was een groot filantroop en doneerde veel geld aan ziekenhuizen en andere goede zaken. Hij leidde zelf een relatief simpel bestaan. Liefhebbers van vintage auto’s opgelet: het landhuis ontvangt regelmatig bezoek van autoclubs die 12 glimmende exemplaren buiten kwijt kunnen, klaar om bewonderd te worden. Ook de zwarte Wolseley Eight van lady Nuffield is permanent te zien.
Longleat House
Een eindje weg van de Great West Way ligt de Longleat Estate in Wiltshire. Het heeft een groot safaripark, perfect voor brutale aapjes om zich te vermaken, maar je vindt er ook een elizabethaans landhuis, compleet met lusthof. Het wordt bewoond door de 7e markies van Bath, maar er zijn genoeg publiek toegankelijke ruimtes om te bewonderen. Overal, van de grote ontvangsthal tot de grote trap, zijn historische schilderijen, wandtapijten en antieke schatten te zien die zeker indruk op je zullen maken. Als je omhoogkijkt, zie je extravagante plafonds die geïnspireerd zijn op de Venetiaanse paleizen.
Dyrham Park
Er zijn weinig plaatsen waar je een fijner ommetje kunt maken dan op het terrein van dit magnifieke landhuis. In de zomer vang je tussen de bomen een glimp van de reekalfjes dicht bij hun moeder, een hartverwarmend gezicht. In de winter knispert het gras onder je voeten en zie je de roodborstjes druk in de weer tussen de ijzige takken. Het is het hele jaar een genot om hier te zijn, maar vergeet ook het landhuis niet. Veel van de interessante verhalen van het landhuis gaan terug naar voormalig bewoner William Blathwayt, een vooraanstaand ambtenaar die werkzaam was in de koloniën. Nederlandse bezoekers zullen veel dingen herkennen in de kamers waar hij met zijn vrouw en drie kinderen woonde. Van zijn verzameling Delfts aardewerk tot schilderijen van gerenommeerde kunstenaars als Cornelis de Heem. Je krijgt een goed beeld van het leven van mensen van zijn aanzien, zeker als je ook nog de kruidige warme chocolademelk probeert die is bereid volgens 17e-eeuws recept.
Highclere Castle
Highclere is tegenwoordig vooral beroemd als opnamelocatie van het kostuumdrama Downton Abbey. Toch zijn de werkelijke bewoners en hun high-society-bezigheden net zo boeiend. Het kasteel dat je nu ziet, werd voltooid in 1878, toen de 3e graaf van Carnarvon Sir Charles Barry (ontwerper van de parlementsgebouwen in Londen) erbij haalde om van zijn huis een oogverblindend paleis te maken. Hij ontving er de hoogste kringen uit de victoriaanse periode. Sinds die tijd heeft het altijd belangrijke gasten onthaald, van leden van het koningshuis en schrijvers tot wereldberoemde egyptologen (de 5e graaf van Carnarvon financierde het blootleggen van het graf van Toetankhamon door Howard Carter in 1922). Lees het blog van de huidige lady Carnarvon of haar onthullende boeken voor alle inside-information over de bewoners en gasten van nu en uit het verleden.
Stonor Park
Stonor Park is een merkwaardige samensmelting van architectuur. Het heeft een 17e-eeuwse bibliotheek, een 19e-eeuwse ontvangsthal uit de neogotiek en een gebouw dat nu een café is maar waarvan de oorsprong helemaal teruggaat tot de 12e eeuw. Er is ook godsdienstige intrige: als katholieken hadden de Stonors een unieke kijk op de geschiedenis van Engeland. Kijk maar eens of je het priestergat ziet in het dak waar Sir Edmund Campion - een katholiek in de tijd dat Hendrik VIII de anglicaanse kerk aan het vormen was - zich in de 16e eeuw verschool terwijl hij een lasterlijk pamflet drukte. Het heeft ook een kapel, slechts een van de drie in Groot-Brittannië die katholiek zijn gebleven sinds hun bouw. Je kunt er nog steeds de mis bijwonen, ‘s zondags om 10.30 uur.
Avebury Manor
De meeste bezoekers komen naar Avebury voor de wonderlijke steencirkels. Maar Avebury Manor heeft zo zijn eigen mysteries. Er wordt gezegd dat het spookt in dit monumentale gebouw. Een prettiger aspect aan het landhuis is dat bezoekers worden aangemoedigd het meubilair aan te raken, erop te gaan zitten of liggen en zelfs om een partij snooker te spelen. In de tv-serie The Manor Reborn werd het landhuis gerenoveerd en veel van het interieur bestaat dan ook uit replica’s. Negen van de kamers werden exact ingericht volgens de stijlen van de verschillende tijdperken, geïnspireerd op de werkelijke bewoners van de Tudor-tijd tot de 20e eeuw.
Basildon Park
Dit Georgiaans landhuis in de buurt van Reading zou worden afgebroken nadat het tijdens de Tweede Wereldoorlog grote schade opliep, maar werd gered door lord en lady Iliffe. Zij lieten het voorzien van alle gemakken van die tijd, waardoor het nu een fraai inkijkje geeft in het leven van het glamoureuze koppel in de jaren 1950. Het herbergt ook een grote, gevarieerde kunstcollectie, waaronder een 13e-eeuwse Yingqing-urn, veel ouder dan het huis zelf, waar ooit een lamp van is gemaakt.
Stourhead
Op korte afstand van de Great West Way is het arcadische Stourhead een ware trekpleister voor tuinliefhebbers en kunstenaars. Behalve voor het iconische pantheon en de Apollo-tempel komen ze voor de exotische beplanting en de spiegelende vijvers om bij weg te dromen. Maar ook het huis verdient bewondering. Het was een van de eerste palladiaanse villa’s die op het platteland werd gebouwd en het is opvallend trouw aan die stijl. Er was echter één eigenaar, Sir Richard Colt Hoare, die enorme veranderingen liet aanbrengen. Hij besloot dat Stourhead niet groot genoeg was voor zijn gigantische verzameling boeken en kunst en liet aparte vleugels aan het huis aanbouwen.
© Great West Way 2024.